Warning: Undefined variable $full_icon_size in /home/yonyone1/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-content-boxes.php on line 1110

Koçluk, Terapi, Danışmanlık Farkı Nedir?

Koçluk ile ilk danışanlar; bu mesleği danışmanlıkla ya da terapi ile karıştırdıklarını söylerler. Mesleğin sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğini merak ederler. ICF Uluslararası Koçluk Federasyonu tarafından net bir şekilde sınırları, standartları, çalışma sistematiği belirlenmiş olan koçluk mesleği ile terapi, danışmanlık, mentörlük gibi meslekler arasındaki farkları şöyle özetlememiz mümkündür:

Koçluk, danışmanlık, mentörlük, rehberlik ve eğitim gibi diğer hizmet mesleklerinden farklı, müşteri odaklı bir süreçtir. Profesyonel koçluk hedefler koymaya, çıktılar yaratmaya ve kişisel değişimi yönetmeye odaklanır. Bazen, koçluğu diğer kişisel veya örgütsel destek mesleklerinden ayırarak anlatmak yararlı olabilir.

Koçluk, Terapi, Danışmanlık

Terapi: Bireyde veya ilişkilerinde iyileşme, işlev bozukluğu ve çatışma ile ilgilidir. Terapide odak çoğunlukla, bireyin günümüzdeki duygusal işleyişini engelleyen geçmişten kaynaklanan zorlukların çözülmesi, genel psikolojik işleyişin iyileştirilmesi ve şimdiki zamanda duygusal olarak daha sağlıklı şekillerde ele alınmasıdır. Koçluk gelecek odaklıdır. Olumlu hisler ve duygular koçluğun doğal bir sonucu olsa da öncelikli odak bireyin işinde veya kişisel yaşamında belirli hedeflere ulaşmak için uygulanabilir stratejiler oluşturmaktır. Bir koçluk ilişkisindeki vurgu; eylem, hesap verebilirlik ve takiptedir.

 Danışmanlık: Bireyler veya kuruluşlar ekspertiz için danışmanları tutarlar. Danışmanlık yaklaşımları çok değişken olsa da danışmanın sorunları teşhis edeceği, reçete yazacağı ve bazen de çözümleri uygulayacağı varsayılır. Koçlukta, keşif temelli yaklaşımlar ve çerçeveler sağlayan, koç ile bireylerin veya ekiplerin kendi çözümlerini üretebilecekleri kapasiteye sahip olduğu varsayımı vardır.

 Mentörlük: Mentör, kendi tecrübesine dayanan bilgelik ve rehberlik sağlayan bir uzmandır. Mentörlük tavsiye verme, danışmanlık ve koçluğu içerebilir. Koçluk süreci, tavsiye verme veya danışmanlık içermez ve bunun yerine kendi hedeflerini belirleyen ve ulaşan bireylere veya gruplara odaklanır.

 Eğitim: Eğitim programları, öğretmen veya eğitmen tarafından belirlenen hedeflere dayanır. Koçluk sürecinde hedefler açıklanmasına rağmen, koç tarafından sağlanan rehberlikle koçluk yapılan kişi veya takım tarafından belirlenir. Eğitim aynı zamanda yerleşik bir müfredatla örtüşen doğrusal bir öğrenme yolu olduğunu varsayar. Koçluk, belirli bir müfredat olmadan daha az doğrusaldır.

 Spor Koçluğu: Spor metaforları sıklıkla kullanılsa da profesyonel koçluk spor koçluğundan farklıdır. Spor koçu sıklıkla, daha fazla deneyim ve bilgiye dayanarak bireylerin veya takımların davranışlarını yönlendiren ve rehberlik eden bir uzman olarak görülür. Profesyonel koçlar bu özelliklere sahiptir, ancak bireyin veya ekibin tecrübeleri ve bilgileri bu yönü belirler. Ayrıca, profesyonel koçluk, atletik gelişimin aksine, zayıf veya yanlış yürütülen davranışlara odaklanmamaktadır. Bunun yerine odak noktası, bireyin güçlü yönleri ve yeteneklerine dayanarak gelişme fırsatını belirlemektir.

*ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) tarafından kaleme alınmış ve yayınlanmıştır.

Diğer blok yazılarımız için TIKLAYINIZ

Koçluğunuzu dijital alana taşıyarak nasıl karlı bir iş modeli haline getirebilirsiniz? Öğrenmek için seninsistemin.com u ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş!

Koçluk Deneyimini yaşayan 12.000 Kişiye Siz de Katılın

Zamanınıza, Bütçenize ve İhtiyacınıza Uygun Programlar.